Nyhetsbrev från Skellefteå GK 5 september 2014

Säsongen på banan

I år har vi verkligen haft en fin bana att spela på. Ruffen har varit kortare och bredare vilket ganska många har tyckt om, men långt ifrån alla! Det är klart att med kortare och bredare semiruff flyter spelet på lite bättre. Nackdelen är att man inte blir ”straffad” när man råkar missa en fairway och då blir det helt plötsligt mycket svårare när man gästar andra banor som har en normal ruff. När semiruffen är kort får inte den som träffar många fairways ”rätt” belöning.

Fairways har för det mesta tagit sig bra. Tyvärr pga av isen i vintras fick en del fairways stryk! Eftersom vi inte har fairwaybevattning kunde vi inte gödsla när vi ville i början av säsongen men så är det, det är svårt när vi bor långt uppe i norr då måste vi ha vädret med oss.

Jag tror att alla håller med att greenerna har varit fantastiska i år!

Stephen Skinner, klubbchef Skellefteå Golfklubb

REA i shopen

- 30% på kvarvarande klubbor
- 20% på putters
- 20% på mängder av sommarens kläder
- 50% på dam- och herrunderdelar
- 30% på skor

Välkommen in!

Invintring av banan

I höstas fick jag höra från ett fåtal medlemmar som var irriterade att jag ”förstörde banan”, vad de syftade på var att jag i samråd med vår rutinerade greenkeeper, Anders Järnmark, bestämde att djuplufta samtliga greener. Med facit i hand var det bra att det jobbet gjordes.

En stor orosmoment i våras var när det låg stora tjocka islock på greenerna. Faran då är att gräset som har överlevt vintern samt frön som ligger i marken kvävs av de gaser som bildas under isen. Förmodligen tack vare djupluftningen hade gaserna någonstans att ta vägen och då kunde vi andas ut och njuta av spel på fina greener.

Jag tror att de allra flesta förstår att de jobb som görs på banan är för att kunna presentera en så bra bana som möjligt med hänsyn till de resurser vi har och absolut inte för att förstöra banan!

Stephen Skinner, klubbchef Skellefteå Golfklubb

Vinterspel på golfbanan

Bild från SGF som visar på ett fotspår som uppkommit av ett tramp vid frost på otjälad mark.

Tyvärr går säsongen mot sitt slut men vi får hoppas att det blir en lång och mild höst. När vi får molnfria härliga soliga höstdagar är också risken stor att det blir nattfrost.

Läs artikeln "Synpunkter på vinterspel" om varför du inte ska spela på frostiga greener! När Greenkeepern bestämmer att banan är stängd på morgonen pga av frost är det bara att gilla läget och vänta tills han ger klartecken för spel. Vi vill givetvis att det ska spelas så mycket golf som möjligt men om banan är stängd då är den stängd, det spelar ingen roll om du har en starttid bokat.

Har du synpunkter eller frågor om innehållet i detta nyhetsbrev är du alltid välkommen att höra av dig till mig. Maria Ericsson

 

 

Lagar du dina nedslagsmärken?

Jag var ute och inspekterade greenerna härom dagen eftersom jag hade fått klagomål över antalet nedslagsmärken som inte hade blivit lagade.

Har du någon lösning till hur vi blir av med detta problem? Hör gärna av dig till mig i så fall.

Flera gånger har jag skrivit om att du måste laga nedslagsmärken men det finns allt för många som struntar fullständigt i detta. När det har varit en fin sommar med hårda greener har det inte märkts lika tydligt men nu när greenerna är mjukare märks det väldigt tydligt. Det finns absolut ingen ursäkt till varför du inte ska laga ditt nedslagsmärke och dessutom är det din skyldighet att påminna din medspelare om inte den har lagat sitt märke. Det är fullständigt oacceptabelt att golfare inte lagar sina nedslagsmärken. Måste jag börja stänga av medlemmar från spel om inte de kan sköta en av de enklaste och mest självklara saker som har med golfvett att göra? Skärpning!!! Precis samma sak gäller givetvis uppslagna torvor.

Har du glömt hur du lagar ett nedslagsmärke på rätt sätt? här kan du läsa hur du gör Laga ditt nedslagsmärke

Stephen Skinner, klubbchef Skellefteå Golfklubb

Höstmedlemskap

Från 1 september kan du bli medlem säsongen ut för 1 995 kr. Ingen spelrätt behövs.

Tipsa gärna vänner och bekanta som du vet kan vara intresserade!